Specialiștii în domeniul imobiliar se pun de acord: anul 2015 va fi unul bun pentru sectorul imobiliar din România. Prețurile nu vor înregistra fluctuații semnificative și se vor menține, în mare parte, la nivelul celor din 2014. În cazul apartamentelor vechi, s-ar putea înregistra însă unele scăderi.
„Anul 2015 se preconizează a fi unul foarte bun pentru piața imobiliară. Atât timp cât programul Prima Casă va continua, cât facilitatea TVA-ului de 5% se va menține, iar băncile vor continua încurajarea creditelor ipotecare, există toate premisele pentru a considera că anul care tocmai a început va fi cel puțin la fel de bun ca și 2014”, a declarat pentru gândul Andreea Comșa, managing director Premier Estate.
„Estimarea este că prețurile se vor menține și nu vor fi creșteri semnificative. Cu toate acestea, anul trecut au început dezvoltări imobiliare de o calitate mai ridicată, în zonele centrale și de nord, care vor avea prețuri mai mari decât obișnuitul plafon aferent programului Prima Casă, dezvoltări care vor continua și în 2015”, a mai adăugat Comșa.
Din punctul său de vedere, acesta este unul dintre cele mai încurajatoare semnale ale pieței. „Arată faptul că dezvoltatorii, atât cei locali cât și cei străini, au recăpătat încrederea în viitorul pieței imobiliarea și pot concepe un business plan care să aibă ca fundament principal și alți factori în afara programului Prima Casă”, ne-a explicat ea.
„2015 ar trebui să fie un an la fel de bun pentru piața rezidențială precum a fost 2014. Nu ar trebui să considerăm că urmează un nou boom, există numeroși factori, în special macroeconomici, care pot influența piața rezidențială și economia locală în ansamblu, dar situația actuală este una pozitivă: prețurile fluctuează pe o tendință de stabilizare, numărul tranzacțiilor a crescut, iar achiziția unei locuințe este astăzi accesibilă unui număr mai mare de persoane comparativ cu perioada 2006 – 2008”, a explicat pentru gândul și Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadul Coldwell Banker Affilates of Romaia.
Voicu a mai adăugat și că dezvoltatorii au lansat deja o serie de proiecte cu locuințe mult mai bine adaptate cererii actuale. „În următoarele luni vom vedea o nouă concretizare a interesului investitorilor față de piața rezidențială locală, urmând să fie începute și proiecte rezidențiale de dimensiuni medii-mari”, susține el.
Reprezentanții Colliers International consideră, la rândul lor, că anul 2015 va fi unul propice pentru piața imobiliară din România și că creșterea activității investiționale, începută în a doua jumătate a anului trecut, va continua. Cu toate acestea, la nivel european, principalele destinații preferate de investitori vor rămâne Polonia și Cehia.
Cât mai valorează casa ta
Românii care trebuie să scoată cei mai mulți bani din buzunar atunci când vor să își cumpere o locuință sunt bucureștenii. Proprietarii cer 1.053 de euro pe metru pătrat, în această perioadă, pentru apartamentele vechi din Capitală. Astfel, cei care vor să se mute într-un astfel de apartament cu o suprafață de 50 de metri pătrați, aflat într-unul dintre așa-numitele blocuri comuniste din București, ar fi nevoiți să plătească 52.650 de euro, potrivit calculelor gândul realizate prin centralizarea ofertelor publicate pe portalurile specializate în domeniul imobiliar. Prețul pe care vânzătorii îl cer nu este însă întotdeauna același cu cel pe care cumpărătorii ajung să îl plătească, existând de cele mai multe ori posibilitatea unei negocieri.
Pe locul al doilea loc în topul orașelor unde prețul apartamentelor vechi de două camere este cel mai ridicat la început de 2015 se află Cluj-Napoca. Un astfel de apartament, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, costă aici cu doar 600 de euro mai puțin decât în București, respectiv 52.050 de euro.
Timișoara, Constanța și Brașov sunt, de asemenea, orașe scumpe. Metrul pătrat în cazul apartamentelor vechi ajunge să fie evaluat la 852 de euro, respectiv la 848 de euro și la 842 de euro.
(Click pentru a mări)
Următoarele locuri sunt ocupate de Craiova, Galați, Târgu Jiu, Sibiu și Iași.
La polul opus se află orașul Alexandria, unde poți cumpăra un apartament vechi, aflat într-un bloc construit înainte de anul 1990, cu doar 22.450 de euro, cât o garsonieră confort 1 în București în cartiere precum Berceni sau Drumul Taberei.
Cu prețuri cuprinse între 23.000 de euro și 23.250 de euro poți să cumperi un apartament cu o suprafață de 50 de metri pătrați într-un bloc vechi din Drobeta-Turnu Severin, Satu Mare, Târgoviște, Giurgiu, Reșita și Arad.